ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Β12
12 Οκτωβρίου, 2021

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β12

Η βιταμίνη B12 είναι απαραίτητη για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και για τη σύνθεση του DNA. Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 προκαλεί πτώση του αιματοκρίτη (μεγαλοβλαστική αναιμία, κόπωση, αδυναμία, καταβολή, απώλεια βάρους,δυσκοιλιότητα, ανορεξία), νευροψυχιατρικές διαταραχές (μουδιάσματα στα χέρια και στα πόδια, κατάθλιψη, σύγχυση, απώλεια μνήμης, αστάθεια, πόνο στο λαιμό και τη γλώσσα κλπ), και επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη του εμβρύου και την εγκυμοσύνη.

ΑΙΤΙΕΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ Β12

Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 παρατηρείται συχνά σε ηλικιωμένους και σε άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή. Κάποιοι άλλοι λόγοι που συντελούν στην έλλεψή της είναι:

1. Κακοήθης αναιμία: Είναι αυτοάνοσο νόσημα και από τις πιο κοινές αιτίες έλλειψης. Η απορρόφηση της βιταμίνης δεν είναι δυνατή από τον οργανισμό. Η πάθηση αυτή είναι πιο συνηθισμένη στις γυναίκες άνω των 50 και σε όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό.

2.Ορισμένα φάρμακα: Κάποια αντιόξινα μπορούν να καθυστερήσουν ή και να μπλοκάρουν την απορρόφηση της βιταμίνης από τον οργανισμό. Επίσης, αυτό μπορεί να συμβεί με ορισμένα φάρμακα για τον διαβήτη, την επιληψία αλλά και την αρθρίτιδα. Μιλήστε με τον γιατρό σας αν ανησυχείτε για αυτή την πιθανότητα.

3.Η vegan διατροφή μπορεί να προκαλέσει έλλειψη βιταμίνης Β12 μόνο αν υπάρχει κακή διαχείριση. Στο πλαίσιο μια ισορροπημένης διατροφής – και ίσως με την χρήση συμπληρώματος, αν το κρίνει αναγκαίο ο γιατρός σας – μπορείτε να ακολουθείτε vegan διατροφή και να μην έχετε πρόβλημα με την Β12.

4.Στομαχικά προβλήματα: Άνθρωποι που πάσχουν από στομαχικά προβλήματα όπως η νόσος του Κρον, μπορεί να έχουν πρόβλημα με την βιταμίνη Β12.

ΤΑ ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ Β12

Η έλλεψη της Β12 τις περισσότερες φορές δημιουργεί αναιμία και τα συμπτώματα σχετίζονται με αυτή.

1.Χλωμό δέρμα

2.Πονοκέφαλοι

3.Αλλαγές στη διάθεση

4.Κόπωση

5.Αίσθημα ελλειπούς αναπνοής

υμπτώματα της κακοήθους αναιμίας είναι τα έλκη στο στόμα, πόνος στη γλώσσα και σκασίματα στις άκρες των χειλιών. Σε άλλους ασθενείς εμφανίζεται αίσθηση σαν βελόνες στα χέρια και τα πόδια, προβλήματα στην όραση, αλλά και μια κιτρινωπή απόχρωση στο δέρμα.

Η πιο συνηθισμένη θεραπεία για την έλλειψη βιταμίνης Β12 λόγω κάποιας ασθένειας ή αδυναμίας απορρόφησής της είναι οι ενέσεις της απευθείας στον οργανισμό. Στην αρχή είναι πιο συχνές, για να φτιαχτούν αποθέματα στον οργανισμό, και έπειτα λιγότερο συχνά για να διατηρούνται σε υγιή επίπεδα. Αν η έλλειψη έχει προκληθεί από κακή διατροφή, αυτό που χρειάζεται είναι αλλαγές στη διατροφή και κάποιο συμπλήρωμα ίσως. Δεν υπάρχει κίνδυνος υπερβολικής δόσης από συμπλήρωμα, καθώς η βιταμίνη είναι υδατοδιαλυτή και ο οργανισμός απλώς θα απορρίψει όση δεν χρειάζεται μέσω των ούρων.

πηγή: iatronet.gr