ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΩΡΑ ΓΙΑ ΓΛΥΚΟ ΧΩΡΙΣ ΤΥΨΕΙΣ;
12 Δεκεμβρίου, 2021

Γράφει η Νικολέτα Τζημαγιώργη – Διαιτολόγος-Διατροφολόγος M.Sc. – Υπεύθυνη Διατροφής The Health Hub

Πόση ώρα μετά το φαγητό μπορώ να φάω το επιδόρπιο; Είναι καλύτερο να το φάω με το γεύμα ή να περιμένω μερικές ώρες;

”Πριν απαντήσουμε στις παραπάνω ερωτήσεις είναι σημαντικό να
γνωρίζουμε με ποιο τρόπο επηρεάζεται το σάκχαρο του αίματος από το φαγητό.”

Πιθανόν να έχεις ακούσει ότι είναι προτιμότερο να καταναλώσεις το γλυκό αμέσως μετά το γεύμα, καθώς ο συνδυασμός των υδατανθράκων με μια ποσότητα πρωτεΐνης θα βοηθήσει τη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα. Όμως, συχνά υπάρχουν στιγμές που λαχταράς το γλυκό μερικές ώρες μετά το φαγητό. Είναι όμως κατάλληλη η ώρα;

Πως επηρεάζει η κατανάλωση γλυκού το σάκχαρο του αίματος;

Είναι αλήθεια ότι το σάκχαρό μας όντως αυξάνεται μετά το φαγητό. Οι υδατάνθρακες που καταναλώνουμε διασπώνται σε απλά σάκχαρα, τα οποία στη συνέχεια περνάνε στην κυκλοφορία του αίματος. Όταν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα αυξάνονται, ενεργοποιείται η απελευθέρωση ινσουλίνης από το πάγκρεας, η οποία οδηγεί τη γλυκόζη στα κύτταρα του σώματος για να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο. Εάν τη δεδομένη χρονική στιγμή το σώμα μας δεν χρειάζεται άλλο καύσιμο, τότε η γλυκόζη αποθηκεύεται για μελλοντική χρήση.

Επίσης, οι υδατάνθρακες προκαλούν ταχύτερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα όταν καταναλώνονται μόνοι τους. Δηλαδή, εάν συνδυάσουμε υδατάνθρακες με πρωτεΐνη στο ίδιο γεύμα, θα έχουμε καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου. Αυτό όμως δεν αποτελεί απαραίτητα πρόβλημα. Εάν η ποσότητα των υδατανθράκων που πρόκειται να καταναλώσουμε είναι μικρή, δε θα προκληθεί τεράστια αύξηση του σακχάρου στο αίμα, ανεξάρτητα από το πόσο γρήγορα ή αργά απορροφάται. Εάν ωστόσο καταναλώσουμε μια μεγάλη ποσότητα απλών υδατανθράκων (π.χ. ζάχαρης), τότε είναι πολύ πιθανό να αποθηκευτεί ως λίπος για μελλοντική χρήση.

Πως να απολαύσεις το γλυκό χωρίς τύψεις;

Όσον αφορά τη ρύθμιση του βάρους αλλά και τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, δεν υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά εάν καταναλώσεις το γλυκό με το γεύμα σου ή μερικές ώρες αργότερα. Ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες, μπορεί να αμβλύνει την επίδραση των υδατανθράκων που καταναλώνονται έως και 4 ώρες αργότερα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο συνδυασμός αυτός έχει τη δυνατότητα να κρατάει την καμπύλη της γλυκόζης σε χαμηλότερα επίπεδα λόγω πιο αργής διάσπασης από τον οργανισμό. Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχετε εάν συνδυάσετε το γλυκό σας με κάποιο τρόφιμο που περιέχει πρωτεΐνες (π.χ. ξηρούς καρπούς ή γιαούρτι). 

Αυτό που πρέπει πάντα έχουμε στο νου μας ότι οι διακυμάνσεις του σακχάρου και του βάρους μας είναι άμεσα συνδεδεμένες και με την ποσότητα του γλυκού που θα καταναλώσουμε. Οπότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι διαφορετική επίδραση θα έχουμε εάν καταναλώσουμε ένα μικρό κομμάτι παστέλι μετά το φαγητό και διαφορετική εάν φάμε ένα μεγάλο κομμάτι πάστα σοκολατίνα με σαντιγύ.

Κι αν το παρακάνω;

Αν μπορέσεις να αντισταθείς όλα καλά. Τι γίνεται όμως εάν δεν τα καταφέρεις; Τότε χρησιμοποίησε τις περίσσειες θερμίδες άμεσα! Η αερόβια γυμναστική (π.χ. γρήγορο περπάτημα ή τρέξιμο) θα συμβάλλει στην αξιοποίηση των αυξημένων ενεργειακών αποθεμάτων και θα εξομαλύνει την καμπύλη σακχάρου. Πάμε για τρέξιμο λοιπόν…


Νικολέτα Τζημαγιώργη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος M.Sc.

Υπεύθυνη Διατροφής The Health Hub


Προηγούμενα άρθρα: