ΓΥΝΑΙΚΑ & ΑΣΚΗΣΗ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ!
24 Οκτωβρίου, 2021

Γράφει ο Νικόλαος Νικολάου-Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

Για αυτούς του λόγους οι γυναίκες πρέπει να βάλουν τη γυμναστική στη ζωή τους

Έχει παρατηρηθεί πως η οστεοπόρωση αφορά τις γυναίκες σε ποσοστό 80%. Η οστεοπόρωση είναι ασθένεια κατά την οποία τα κόκαλα γίνονται εύθραυστα λόγω απώλειας οστικής μάζας.Για την πρόληψη της οστεοπόρωσης συστήνονται οι ασκήσεις που περιλαμβάνουν συνδυασμό αερόβιας άσκησης και άσκησεις με αντιστάσεις.


Ένας άλλος λόγος που επιβάλει την άσκηση είναι η συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή χώρα στα μπράτσα και στο εσωτερικό τμήμα των ποδιών. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα έχει να κάνει με την εξισορρόπηση των ορμονών στον οργανισμό μας και φυσικά η άσκηση είναι το φάρμακο.

Προτιμάμε τη δυναμική ή την αερόβια άσκηση;

Η καλύτερη λύση είναι ο συνδυασμός δυναμικής και αερόβιας άσκησης.

1) Οι δυναμικές ασκήσεις με παρτενέρ ανεβάζουν την αδρεναλίνη που εκκρίνεται στον οργανισμό μας η οποία προκαλεί διάσπαση του σωματικού λίπους και αυξάνει την απόδοση της καρδιακής λειτουργίας.


2) Η αερόβια άσκηση αυξάνει την καύση του λίπους.

Η Θυροξίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στο θυροειδή αδένα κατά τη διάρκεια της άσκησης και παραμένει σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυξάνει το μεταβολισμό μας και το ρυθμό ανανέωσης της επιδερμίδας ( έχετε παρατηρήσει πως οι μικρές κηλίδες και κάποια μικρά σπυράκια αυξάνονται όσο περνάει ο χρόνος) αλλά πέρα από όλα αυτά βοηθάει στον έλεγχο του σωματικού βάρους.


Η αυξητική ορμόνη σωματοτροπίνη παράγεται όλο και σε μικρότερη ποσότητα καθώς μεγαλώνουμε με αποτέλεσμα σε συνδυασμό με την πτώση των οιστρογόνων να αυξάνεται το λίπος του σώματος και να μειώνεται η μυϊκή και η οστική μάζα. Tέλος η άσκηση βοηθάει στην αποβολή του στρες στην κατάθλιψη και γενικά στην αυτό- εικόνα του ατόμου.