ΣΒΗΣΤΕ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ lifting (ΝΗΜΑΤΑ PDO) ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΟ & ΣΩΜΑ
1 Νοεμβρίου, 2021

Γράφει ο Δρ.Χάμπας Γεώργιος, Πλαστικός Χειρουργός

Μία καινοτόμος τεχνική έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα στις εφαρμογές της ιατρικής αισθητικής και να προσφέρει καινούριες θεραπευτικές επιλογές για την ολική ανανέωση του προσώπου και του σώματος.

Το πέρασμα του χρόνου αφήνει τα σημάδια του, υπάρχει ρυτίδωση, ατροφία και πτώση των ιστών και δημιουργείται η εντύπωση μίας κουρασμένης και ταλαιπωρημένης εικόνας.

Έχουμε τώρα τη δυνατότητα να αλλάξουμε και να βελτιώσουμε αυτή την εικόνα.

Ποιο είναι το περιεχόμενο της νέας τεχνικής

Πρόκειται για τη χρήση χειρουργικών  νημάτων από πολυδιοξανόνη, γνωστών στη διεθνή βιβλιογραφία ως PDO lifting threads, τα οποία με την εφαρμογή του κατάλληλου εξατομικευμένου πρωτοκόλλου μπορεί να προσφέρει θεαματικές αλλαγές στην εμφάνιση του προσώπου, του λαιμού και σε διάφορες περιοχές του σώματος.

Τα συγκεκριμένα νήματα είναι φτιαγμένα από βιοαπορροφήσιμο υλικό, ίδιο με εκείνο των χειρουργικών ραμμάτων και είναι απολύτως συμβατά με  τον ανθρώπινο οργανισμό, χωρίς να προκαλούν φλεγμονές και αλλεργικά φαινόμενα. Με το πέρας έξι(6) μηνών από την εφαρμογή απορροφώνται πλήρως  μέσω της διαδικασίας της επούλωσης.

Τα Στάδια της διαδικασίας

Τα νήματα PDO, εφόσον τοποθετηθούν στις κατάλληλες θέσεις κλειδιά και στις κατάλληλες ποσότητες, από ιατρό εξειδικευμένο στη χρήση και εφαρμογή τους λειτουργούν σε τρία βασικά στάδια:

  1. Αμέσως μετά την θεραπεία κατά το αρχικό στάδιο λόγω της μηχανικής διέγερσης και της τοποθέτησης των νημάτων
  2. Μετά από περίπου τρεις(3) εβδομάδες οπότε ειδικά κύτταρα μέσα στο δέρμα ξεκινούν να παράγουν κολλαγόνο
  3. Μακροχρόνια με αποτέλεσμα που διαρκεί έως και δώδεκα(12) μήνες από την εφαρμογή.

Δημιουργούν έτσι ένα lifting effect στις περιοχές που τοποθετούνται, σβήνουν τις λεπτές ρυτίδες και προσφέρουν
εσωτερική ανανέωση και λάμψη. Μπορούν με τους κατάλληλους συνδυασμούς σε αριθμό και μήκος βελόνης και διαμέτρου νήματος να τοποθετηθούν στο πρόσωπο από τα ζυγωματικά μέχρι το περίγραμμα της κάτω γνάθου, στην περιοχή του λαιμού, στο ντεκολτέ, στους βραχίονες, στην κοιλιά, στους γλουτούς και στα γόνατα.

Η εφαρμογή αφορά άτομα από την ηλικία των 35 έως και 65 ετών και των δύο φύλων, που δεν επιθυμούν χειρουργικές παρεμβάσεις, δεν απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία, γίνεται στο χώρο του ιατρείου και δεν χρειάζονται περιορισμοί στις δραστηριότητες και στην εργασιακή ρουτίνα. Την επόμενη μέρα επιτρέπεται η επιστροφή στην καθημερινότητα.

Η θεραπεία διαρκεί περίπου εξήντα λεπτά, είναι εφάπαξ και μπορεί να επαναληφθεί εφόσον χρειάζεται, για κάποιες
προσθετικές διαδικασίες, για να μεγιστοποιηθεί το αποτέλεσμα.

Μπορεί να συνδυαστεί με διάφορες ενέσιμες εφαρμογές όπως είναι το filler υαλουρονικού οξέος, αλλαντοτοξίνη (Botox ή Dysport), μεσοθεραπεία, carboxytherapy ή έγχυση αυξητικών παραγόντων αιμοπεταλίων (PRP). Η χρήση ιατρικών συσκευών και συσκευών Laser δύναται να προηγηθεί ή να ακολουθήσει με τον απαραίτητο αριθμό συνεδριών, ανάλογα με τις εξατομικευμένες σας ανάγκες.

Είναι σημαντικό να λαμβάνεται ένα ενημερωμένο ιατρικό ιστορικό με τις συνήθειές σας (εργασία, άσκηση, διατροφή, κάπνισμα) και την ανάλογη φαρμακευτική αγωγή και να γίνεται συζήτηση με τον
ιατρό σας για τις επιθυμίες και τις προσδοκίες σας. Η λήψη φωτογραφιών είναι απαραίτητη πριν και μετά την εφαρμογή. Συνιστάται η επανεξέτασή σας σε δεκαπέντε μέρες, τον πρώτο μήνα, το πρώτο τρίμηνο κι ανά εξάμηνο, για να εξασφαλίζεται μακροχρόνιο αποτέλεσμα με τις αντίστοιχες παρεμβάσεις.

Αφού ολοκληρωθεί η εξέταση και η φωτογράφιση, τοποθετείται αναισθητική κρέμα για τριάντα λεπτά, στις ανάλογες περιοχές. Δε χρειάζεται ενέσιμη αναισθησία. Ακολουθεί ο απαραίτητος σχεδιασμός (σαν ένας «χάρτης») και αποφασίζεται ο αριθμός και ο συνδυασμός των νημάτων για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τα νήματα είναι αποστειρωμένα, μίας χρήσεως, φέρουν πιστοποίηση CE marking και ποικίλουν σε μήκος και διάμετρο. Δεν είναι
ψηλαφητά και δε γίνονται αντιληπτά από το κοινωνικό περιβάλλον.

Με την ολοκλήρωση της τοποθέτησης των νημάτων μέσα στο δέρμα, τοποθετείται μία ειδική μάσκα προσώπου για είκοσι λεπτά που προσφέρει άμεση ενυδάτωση, με θρεπτικές ουσίες και ιχνοστοιχεία που προκαλεί cooling effect για υποχώρηση του ερυθήματος. Εάν τα νήματα τοποθετηθούν σε άλλες περιοχές, χρησιμοποιείται ειδική κρέμα με αντίστοιχες ιδιότητες. Για το πρώτο 24ωρο καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση make-up. Δεν απαιτείται η χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής ή λήψη αντιφλεγμονωδών ουσιών.

Σε διάστημα δεκαπέντε ημερών μπορούμε να συμπληρώσουμε νήματα, εφόσον είναι αναγκαίο, για να μεγιστοποιήσουμε το τελικό αποτέλεσμα. Το κόστος της εφαρμογής εξαρτάται από την περιοχή που θα
τοποθετηθούν τα νήματα, από τον αριθμό και την τεχνική τοποθέτησης και αφορά μία θεραπευτική συνεδρία.
Η χρήση των νημάτων PDO μπορεί να προσφέρει σήμερα την επιθυμητή αλλαγή, με ασφάλεια, αναίμακτα και χωρίς πόνο. Οι θεραπευτικές ενδείξεις ολοένα αυξάνονται και τα πεδία εφαρμογών και συνδυασμών πολλαπλασιάζονται, για να εξασφαλίζονται τα καλύτερα αποτελέσματα.