Το Halloween γιορτάζεται τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου κατά την οποία τα μικρά παιδιά μεταμφιέζονται κατά κανόνα σε κάτι «τρομακτικό» και επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας πολλά γλυκά, γνωστό ως «trick or treat» ή «φάρσα ή κέρασμα»
Παρόλο που πρόκειται για μια γιορτή που δεν γιορτάζεται ευρέως στη χώρα μας, βρήκαμε την ευκαιρία να αναφέρουμε τους τρόπους που η κατανάλωση ζάχαρης και γλυκών επηρεάζει τον οργανισμό μας.
Όλοι μας τρώμε γλυκά—καλώς ή κακώς. Ναι, μπορούμε να πούμε και καλώς, επειδή υπάρχουν ορισμένες γλυκές συνταγές που μπορούν να είναι πολύ υγιεινές. Αλλά τώρα μιλάμε για τα άλλα γλυκά. Εκείνα τα αμαρτωλά, τις ένοχες απολαύσεις. Ξέρουμε ότι είναι κακά για εμάς, αλλά δεν το αναλύουμε συχνά σε βάθος—πέρα από το γνωστό, ότι έχουν πολλές θερμίδες και μπορούν να προκαλέσουν αύξηση βάρους. Ας ρίξουμε, όμως, μια ματιά, επειδή τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά.
Στα δόντια
Οι καραμέλες, τα γλυκά – και ειδικά όσα είναι μαστιχωτά και μπορούν να κολλήσουν στα δόντια – καταστρέφουν τα δόντια μας. Μένουν πάνω και είναι δύσκολο να αφαιρεθούν, ακόμα και με έντονο βούρτσισμα, και τα σάκχαρά τους αποτελούν την καλύτερη τροφή για τα επικίνδυνα βακτήρια.
Στο βάρος
Ένα γλυκάκι πού και πού δεν θα μας κάνει καλό. Η τακτική τους, όμως, κατανάλωση, μας προσθέτει καθημερινά έξτρα θερμίδες που δεν χρειαζόμαστε, με αποτέλεσμα να βλέπουμε τον δείκτη της ζυγαριάς να ανεβαίνει. Περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, πολλές θερμίδες, και αν δεν μπορούμε να συγκρατήσουμε τον εαυτό μας, μπορεί να καταναλώνουμε μέχρι και 1.000 επιπλέον θερμίδες την ημέρα.
Στην καρδιά
Αν η διατροφή μας περιέχει πολλά κορεσμένα λιπαρά, τα (πολύ άσχημα) αποτελέσματα θα γίνουν ορατά στην καρδιά μας. Οι πιθανότητες καρδιοπάθειας αυξάνονται ραγδαία. Και, ναι, ένας από τους μεγαλύτερους υπαίτιους είναι η σοκολάτα.
Στη διάθεση
Μια μελέτη του 2016 συσχέτισε την κατανάλωση γλυκών και πρόσθετης ζάχαρης με συμπτώματα κατάθλιψης. Η μελέτη εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες 23.000 ενηλίκων, και τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα άτομα που κατανάλωναν τα περισσότερα γλυκά είχαν μέχρι και 23% μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίζουν τακτικά συμπτώματα της νόσου.
Στις αρθρώσεις
Η πρόσθετη ζάχαρη στην διατροφή μας μπορεί να προκαλέσει την έκκριση κυτοκινών, που προκαλούν φλεγμονές. Μια μελέτη του 2014, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Nutrition, έπειτα από εξέταση δεδομένων από περίπου 200.000 γυναίκες, έδειξε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν καθημερινά ένα ή περισσότερα ζαχαρούχα αναψυκτικά, αντιμετώπιζαν μέχρι και 63% αυξημένο κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Στο πάγκρεας
Κάθε φορά που τρώμε κάτι που περιέχει ζάχαρη, το πάγκρεας εκκρίνει ινσουλίνη. Αν καταναλώνουμε πολύ μεγάλες ποσότητες, το πάγκρεας καταπονείται σε τέτοιο βαθμό, που δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Το αποτέλεσμα; Αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά και ραγδαία αυξημένος κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2.
Πηγή: iatronet