Loading...
ΦΙΜΩΣΗ ΠΕΟΥΣ – ΜΙΑ ΣΥΧΝΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ & ΑΝΔΡΩΝ
3 Οκτωβρίου, 2021

Γράφει ο Αναγνώστου Ιωάννης – Ουρολόγος Ανδρολόγος

Φίμωση είναι η παθολογική κατάσταση, κατά την οποία το στόμιο της ακροποσθίας είναι πολύ στενό και δεν μπορεί να τραβηχτεί προς τα πίσω.

Περιτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση της ακροποσθίας, δηλαδή του δέρματος που καλύπτει το κεφάλι (βάλανο) του πέους στον άνδρα. Είναι μια αρχαία πρακτική που έχει τις ρίζες της σε θρησκευτικές παραδόσεις. Η περιτομή είναι η ενδεδειγμένη χειρουργική αποκατάσταση της φίμωσης και συνιστάται σε κάθε περίπτωση κατά την οποία ο άνδρας ή το παιδί δεν μπορούν να αποκαλύψουν τη βάλανο ή όταν η βάλανος αποκαλύπτεται, προκαλείται στένωση και πόνος κατά τη στύση.

Πολλοί όμως αποφασίζουν να κάνουν περιτομή για λόγους υγιεινής. Έχει τεκμηριωθεί ότι άνδρες που έχουν υποβληθεί σε περιτομή παρουσιάζουν σημαντικά μειωμένο ποσοστό μετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένου του ιού των κονδυλωμάτων (HPV), και του ιού HIV. Με την περιτομή επιτυγχάνεται επίσης καλύτερη τοπική υγιεινή του πέους.

Που οφείλεται η φίμωση του πέους;

Η φίμωση είναι είτε συγγενής (από τη γέννηση του παιδιού), είτε επίκτητη (εμφανίζεται κάποια στιγμή στη ζωή).

Παθήσεις που σχετίζονται με την ανάπτυξη φίμωσης είναι:

Φίμωση - Περιτομή
 • Χρόνιες φλεγμονές στη βάλανο και στην ακροποσθία (βαλανοποσθίτιδα) και κυρίως μυκητιάσεις που δεν αντιμετωπίζονται σωστά
 • Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι από τους κύριους προδιαθεσικούς παράγοντες για τη δημιουργία φλεγμονών στην περιοχή και κατ΄επέκταση φίμωσης
 • Τραυματισμός κατά τη σεξουαλική πράξη
 • Σκληροατροφικός λειχήνας πέους

Τι μπορεί να προκαλέσει η φίμωση;

Φίμωση
 • Υποτροπιάζουσες φλεγμονές της βαλάνου και της ακροποσθίας
 • Πόνο και δυσχέρεια κατά τη σεξουαλική επαφή
 • Επώδυνη στύση που μπορεί να έχει ως συνέπεια την απώλεια της στύσης (στυτική δυσλειτουργία)
 • Τέλεια απόφραξη της βαλάνου που μπορεί να έχει ως συνέπεια ακόμα και την αδυναμία ούρησης
 • Πρόωρη εκσπερμάτιση, λόγω του ότι η περιοχή γίνεται πολύ ευαίσθητη
 • Παραφίμωση
 • Ανάπτυξη καρκίνου πέους, μακροπρόθεσμα εφ’ όσον δεν αντιμετωπιστεί για πολλά χρόνια (σπάνια)

Θεραπεία – Αντιμετώπιση Φίμωσης

Παρ’όλο που η περιτομή θεωρείται μια συνηθισμένη επέμβαση, είναι μία επέμβαση που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και χειρουργική εμπειρία. Επειδή ακριβώς αφορά το πέος και τη σεξουαλική ζωή του ατόμου, έχει μεγάλη σημασία να επιτευχθεί άριστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία στη βάση του πέους, με ή χωρίς συνοδό μέθη από αναισθησιολόγο. Με ειδικό μαχαιρίδιο ή με λείζερ αφαιρείται η ακροποσθία που καλύπτει τη βάλανο (κεφαλή του πέους) είτε ολοκληρωτικά, ώστε η βάλανος να μένει ακάλυπτη, είτε τμηματικά αφαιρώντας μόνο το στενωτικό τμήμα της (μερική περιτομή). Η συνέχεια του δέρματος αποκαθίσταται με απορροφήσιμα ράμματα. Το πέος περιδένεται σφιχτά για 24 ώρες προς αποφυγή αιμορραγιών και περιορισμό του οιδήματος.

Ο ασθενής παραμένει στο Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας της Κλινικής για 1-2 ώρες και αφού συνέλθει εντελώς αναχωρεί για το σπίτι. Ο ασθενής μπορεί να σιτιστεί αμέσως εφόσον λάβει τοπική αναισθησία ή μετά από μερικές ώρες σε περίπτωση γενικής αναισθησίας. Η μόνη δυσφορία που δημιουργείται στον ασθενή είναι η ευαισθησία της βαλάνου η οποία αποκαθίσταται σε περίπου 5 ημέρες.

Συνιστάται η αποχή από την εργασία για 1-2 ημέρες. Καλό να αποφεύγεται η έντονη άσκηση (γυμναστήριο ή άθληση) για 7 ημέρες καθώς και η σεξουαλική δραστηριότητα και ο αυνανισμός για 4 εβδομάδες.

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 231 024 0673  ή στο www.anagnostou-urology.gr

Αναγνώστου Ιωάννης – Ουρολόγος Ανδρολόγος

Εγνατία 96, Θεσσαλονίκη