ΒΙΩΣΙΜΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ: ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΜΑΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ
30 Οκτωβρίου, 2021

Γράφει η Νικολέτα Τζημαγιώργη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος M.Sc.

Γιατί να επιλέξω μια βιώσιμη διατροφή;

Είναι πλέον σαφές πως η διατροφή που ακολουθεί ένα άτομο έχει άμεση επίδραση στην ανθρώπινη υγεία και ότι ένας πιο υγιεινός τρόπος διατροφής συμβάλλει στη μακροζωία. Είχατε όμως σκεφτεί ποτέ πως ο τρόπος διατροφής μπορεί να επηρεάσει το ίδιο το περιβάλλον;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η παραγωγή τροφίμων ευθύνεται για το 20-30% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως και έως και το 66% της χρήσης νερού. Μια βιώσιμη διατροφή λαμβάνει υπόψη το αντίκτυπο που θα έχει στο περιβάλλον, το άτομο και την τροφική αλυσίδα συνολικά και προσπαθεί να μειώσει το οικολογικό αποτύπωμα. Η υιοθέτηση μιας βιώσιμης διατροφής μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση τόσο της υγείας ενός ατόμου, ενώ παράλληλα προφυλάσσει και τους πόρους του πλανήτη, διασφαλίζοντας ότι ο πλανήτης θα είναι σε θέση να συνεχίσει να παρέχει επαρκή τροφή και πόρους για έναν αυξανόμενο πληθυσμό και για τις μελλοντικές γενιές. 

Ποια είναι η πιο βιώσιμη διατροφή;

Σύμφωνα με την επιτροπή EAT-Lancet (ομάδα επιστημόνων από 16 διαφορετικές χώρες), η παραγωγή τροφίμων είναι η μεγαλύτερη αιτία περιβαλλοντικής αλλαγής παγκοσμίως. 

Οι χορτοφαγικές και vegan διατροφές φαίνεται να είναι πιο βιώσιμες από εκείνες που περιέχουν κρέας και άλλα ζωικά προϊόντα, καθώς έχουν μικρότερη επίδραση στη χρήση της γης, στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, ενώ παράλληλα απαιτούν και μικρότερη χρήση νερού. 

Το 2014 ο FAO (Food and Agriculture Organization) σημείωσε ότι τα ζώα σε γενικές γραμμές αποτελούν το 14,5% όλων των ανθρωπογενών εκπομπών. Η μείωση της κατανάλωσης κρέατος καθώς και η βελτίωση των γεωργικών πρακτικών (π.χ. κομποστοποίηση ζωικών απορριμάτων για χρήση λιπάσματος) μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του αντίκτυπου αυτού. 

Μια βιώσιμη διατροφή θα μπορούσε να περιλαμβάνει και ζωικά προϊόντα (π.χ. flexiterian διατροφή), σε μικρότερες ωστόσο ποσότητες και εστιάζοντας περισσότερο σε φυτικά τρόφιμα.

Επιπλέον, η κατανάλωση τοπικών προϊόντων συμβάλλει στη μείωση της ανάγκης για μεταφορά τροφίμων σε μεγάλες αποστάσεις αλλά και στη μείωση της συσκευασίας αυτών και των απορριμμάτων τροφής. Παράλληλα, αυτός ο τύπος διατροφής επικεντρώνεται σε μικρούς τοπικούς παραγωγούς/φάρμες και σε εποχικά προϊόντα διατροφής.

Πως να εφαρμόσεις τη βιώσιμη διατροφή;

Όπως και με κάθε άλλη διατροφική αλλαγή, έτσι και με τη βιώσιμη διατροφή, οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν ευκολότερη τη μετάβαση εάν η αλλαγή γίνει βήμα-βήμα. Διαφορετικά, πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος το άτομο να επιστρέψει στις παλιές του διατροφικές συνήθειες. 

Εάν λοιπόν έχετε αποφασίσει να μειώσετε την πρόσληψη ζωικών προϊόντων, ένας εύκολος τρόπος είναι να ορίσετε μια ημέρα της εβδομάδας χωρίς ζωικά τρόφιμα. Μπορείτε για παράδειγμα κάθε Δευτέρα να καταναλώνετε μόνο φυτικά προϊόντα, ενώ στην πορεία μπορείτε να αυξήσετε αυτές τις μέρες της εβδομάδας.

Και θυμηθείτε: κάντε μικρά αλλά σταθερά βήματα, ώστε να είναι πιο πιθανό να τα διατηρήσετε στο μέλλον!