ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΧΑΝΩ ΛΙΠΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙA;
28 Σεπτεμβρίου, 2021

Μια από τις πιο δύσκολες αποστολές στην απώλεια βάρους είναι η ελάττωση του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Ακόμα και όταν βλέπετε τα κιλά σας να μειώνονται, υπάρχει περίπτωση να μην διαπιστώνετε μεγάλη διαφορά στην περιοχή της κοιλιάς, γεγονός που σχετίζεται με:

Την ηλικία: καθώς τα χρόνια περνούν, το σώμα μας αλλάζει, ο μεταβολισμός μας γίνεται πιο αργός και η απώλεια βάρους γίνεται πραγματικά μια δύσκολη υπόθεση. Επιπλέον, για τις γυναίκες υπάρχει και το ζήτημα της εμμηνόπαυσης που επιδεινώνει το πρόβλημα: αν δηλ. μια γυναίκα παχύνει εκείνη την περίοδο της ζωής της, συνήθως τα κιλά συσσωρεύονται στην κοιλιά και χάνονται δύσκολα.

Την μη αποδοτική άσκηση: η αερόβια άσκηση είναι καλή για την καρδιακή μας λειτουργία και για την απώλεια λίπους, αλλά από μόνη της δεν μπορεί να τα κάνει όλα. Χρειάζονται συνδυαστικά και ασκήσεις με βάρη. Επίσης θυμηθείτε πως, αν γυμνάζεστε χρόνια, πρέπει να θέτετε συνέχεια νέους στόχους, καθώς το σώμα «συνηθίζει» σε ένα ρυθμό άσκησης και η άσκηση μπορεί να μην αποδίδει τα μέγιστα.

Το άγχος που δεν εκτονώνεται: το άγχος δρα με ύπουλο τρόπο καθώς έχει αποδειχτεί πως το αυξημένο στρες οδηγεί στην υπερφαγία – συνήθως ανθυγιεινών τροφών – άρα και στην συγκέντρωση λίπους, που έχει την τάση να συσσωρεύεται στην κοιλιά.

Τις πολλές επεξεργασμένες τροφές: όταν η διατροφή μας περιλαμβάνει πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα με κορεσμένα λιπαρά, τότε θα πρέπει να γνωρίζουμε πως το αυξημένο λίπος στην κοιλιά, σχετίζεται και με αυξημένο κίνδυνο φλεγμονών στον οργανισμό. Ο έλεγχος της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφών και η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά, όχι μόνο βοηθούν στον έλεγχο του βάρους αλλά κάνουν γενικότερα καλό στη λειτουργία του οργανισμού μας.

Τα λάθος λιπαρά: αν και θα πρέπει να αποφεύγουμε τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά καλό είναι να επιλέγουμε τροφές γεμάτες με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, όπως το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί και τα ψάρια.