ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙΣ ΤΟ ΤΑΤΟΥΑΖ ΣΟΥ; ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΕΘΟΔΟΣ
2 Οκτωβρίου, 2021

Γράφει ο Πλαστικός Χειρουργός Δρ. Χάμπας Γεώργιος

Είναι ευρέως γνωστό ότι τα Tattoo έχουν γίνει εξαιρετικά διαδεδομένα και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, σε ποικίλες μορφές και χρώματα, επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά και μερικές φορές ακόμη και σε ιδιαίτερα και σπάνια σημεία του ανθρωπίνου σώματος. Επιπλέον υπάρχουν και αισθητικές εφαρμογές Δερματοστιξίας για διόρθωση ατελειών στο πρόσωπο και το σώμα, όπως είναι το Tattoo Φρυδιών και περιγράμματος Χειλιών ή τα σημάδια, οι ουλές, οι ραγάδες και οι δυσχρωμίες, αλλά και το Tattoo για ιατρικούς λόγους, όπως είναι η αποκατάσταση θηλής και θηλαίας άλω. Ακόμη έχουν εξελιχθεί οι τεχνικές και καλλιτεχνικές μέθοδοι Δερματοστιξίας, αλλά και η χρήση επαγγελματικών χρωστικών και αντίστοιχων μηχανημάτων. Άλλωστε η εναπόθεση χρωστικής στο δέρμα αποτελεί εδώ και αιώνες μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης και μέσο συμβολισμών και επίδειξης κοινωνικών μηνυμάτων.
Όμως ταυτόχρονα με την εξέλιξη των Tattoo αυξήθηκε και η ανάγκη διόρθωσής τους ή σβησίματος, ολικού ή μερικού. Ακόμη υπάρχει η ανάγκη να γίνει ξεθώριασμα, για να «χτυπηθεί» ένα καινούριο Tattoo ή να γίνει εμπλουτισμός με χρώμα , ανάλογα με την περιοχή και το σχέδιο.

Η ιατρική κοινότητα έχει δοκιμάσει κατά καιρούς διάφορες τεχνικές αποχρωματισμού, για να διορθώσει το πρόβλημα όπως είναι η δερμοαπόξεση, τα χημικά Peel αλλά και χειρουργικές εκτομές, που δυστυχώς αφήνουν πίσω τους δυσανάλογες ουλές και σημάδια. Με την εξέλιξη των ιατρικών συσκευών και των Laser η
σύγχρονη αφαίρεση των Tattoo γίνεται με τη χρήση Q-Switch Laser, το μοναδικό Laser με επίσημη και εγκεκριμένη ένδειξη την αφαίρεση των Tattoo.

ΑΥΤΗ Η ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΕΘΟΔΟΣ

Η πρόοδος της Ιατροτεχνολογίας και των Ιατρικών Laser μας έχει εξοπλίσει με το υπερσύγχρονο Pico Laser, που είναι η εξέλιξη του Q-Switch. Εκεί λοιπόν που το Q-Switch προκαλούσε διάσπαση της χρωστικής του Tattoo σε μικροσκοπικά κομμάτια, τώρα το Pico Laser είναι ακόμα πιο αποτελεσματικό, γιατί καταστρέφει το
χρώμα σε ακόμα μικρότερα τμήματα, με μεγαλύτερη ισχύ, αλλά με μικρότερη βλάβη και επίδραση στο δέρμα και τους ιστούς. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται πλέον μικρότερος αριθμός συνεδριών για την αφαίρεση του Tattoo, αλλά έχουμε και καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά στην επούλωση και το σχηματισμό ουλών.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ TATTOO

  1. Tattoo μπλε και μαύρου χρώματος
  2. Έγχρωμα Tattoo, εκτός από κίτρινο και άσπρο χρώμα
  3. Tattoo Φρυδιών
  4. Tattoo Περιγράμματος Χειλιών
  5. Διόρθωση ή Μερικός Αποχρωματισμός Tattoo
  6. Αφαίρεση Tattoo για κοινωνικούς ή επαγγελματικούς λόγους

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Για την αφαίρεση του Tattoo, χρειάζεται αριθμός συνεδριών ανάλογα με το χρώμα, τη θέση και αν είναι επαγγελματικό ή ερασιτεχνικό. Οι συνεδρίες καλό είναι να απέχουν μεταξύ τους 4 με 6 εβδομάδες και να γίνονται σε περίοδο περιορισμένης ηλιοφάνειας. Καλό είναι πριν τη συνεδρία να αποφεύγεται η μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο ή σε Solarium. Πριν τη συνεδρία και ανάλογα με τις οδηγίες του εξειδικευμένου Ιατρού, καλό είναι να εφαρμόζεται ειδική αναισθητική κρέμα στο δέρμα για τουλάχιστον 1 ώρα. Αν χρειαστεί μπορεί να γίνει τοπική αναισθησία στην περιοχή του Tattoo με ξυλοκαϊνη. Σε περιπτώσεις μεγαλύτερων Tattoo ή
Tattoo σε ευαίσθητες περιοχές ή βλεννογόνους, απαιτείται συνδυασμός τοπικής με μέθη από αναισθησιολόγο και η
αφαίρεση γίνεται σε κλινική. Κατά τη συνεδρία το Pico Laser διασπά ταχύτατα και με μεγάλη δύναμη τα μόρια της χρωστικής σε πολλαπλούς και μικροσκοπικούς κόκκους. Το σώμα χρησιμοποιεί τους δικούς του μηχανισμούς άμυνας, για να απομακρύνει σταδιακά τη χρωστική και το Tattoo ξεθωριάζει όσο περνούν οι μέρες.
Επιφανειακά το δέρμα γίνεται άσπρο κατά τη συνεδρία, αλλά αυτό είναι προσωρινό. Εφαρμόζεται συνήθως παγοκύστη για τον έλεγχο του πόνου και με το πέρας της συνεδρίας γίνεται περίδεση της περιοχής με βαζελινούχο γάζα και ενυδατική κρέμα για 48 ώρες, για περιορισμό του εγκαύματος που προκαλείται από το Laser. Μέχρι την επόμενη συνεδρία εφαρμόζεται τοπικά ενυδατική κρέμα και αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο. Η επιστροφή στις
δραστηριότητες και την εργασία γίνεται άμεσα. Με το Pico Laser μπορούμε να πετύχουμε οριστικό σβήσιμο του Tattoo σε μικρότερο χρονικό διάστημα, άρα και με μικρότερο συνολικό κόστος. Η κάθε συνεδρία τιμολογείται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κάθε Tattoo και οι συνεδρίες εκτελούνται πάντα από εξειδικευμένο στις Laser συσκευές Πλαστικό Χειρουργό.

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2315 519070 ή στο mail: geohamb@gmail.com

Δρ. Χάμπας Π. Γεώργιος – Πλαστικός Χειρουργός

Μετεκπαιδευθείς στην Akademikliniken, Στοκχόλμης Σουηδίας

Βασιλικής Ταβάκη 09, Θέρμη 57001